Yhteisöprojekti Saaristomerellä

Keväällä 2021 tehtiin todella ainutlaatuinen avaus asuntomarkkinoiden saralla! Kustavissa on myynnissä vanha talonpoikaiskartano lukuisine piharakennuksineen. Tila halutaan myydä ensisijaisesti nimenomaan yhteisön käyttöön yksittäisen ostajan sijaan. Ja mikä monien mahdollisuuksien paikka se onkaan!

Kuvien tekijänoikeudet: oikotie.fi/asunnot

Etuovi.com suosikeissani on jatkuvasti kymmeniä kohteita maalla, jotka houkuttelevat hieman eri syistä. Osa kohteista on tavallisia omakotitalokohteita, mutta idyllisessä miljöössä (metsää, lampi tai järvi, lähteitä, luonnonpuistojen läheisyys...) Yhden ruokakunnan omakotitalokohteet ovat saaneet plussaa myös muun muassa maakellareista, erillisistä aitoista, navetoista, pihasaunoista ja kotarakennuksista. Monet kohteista ovat kuitenkin sellaisia, että niissä mahdollistuu yhteisöllinen eläminen hyvin löyhän yhteisön muodossa, eli naapurit ovat melko kaukana ja täytyisi sormet ristissä toivoa, että ehkäpä joku tuttu innostuisi muuttamaan samalle seudulle kaverin esimerkin innoittamana. 

Monien mahdollisuuksien paikkoja yhteisöelämiselle löytyy myös, esimerkiksi vanhoissa kyläkouluissa tai muissa kohteissa, jossa päärakennuksessa on kaksi tai useampi erilistä asuntoa tai tontilla on useampia asumiseen kelpaavia rakennuksia. Myös suuret liiterit, navetat ja muut isot tilat mahdollistavat kaikenlaista yhteistä tekemistä eläintenpidosta tilavuokraukseen tai vaikkapa lasten yhteiseksi leikkitilaksi.

Kuvien tekijänoikeudet: oikotie.fi/asunnot

Kävin keväällä Kustavissa tutustumassa todelliseen yksityisyyden ja yhteisöllisyyden yhdistävään projektiin. Myynnissä on siis vanha tila useine rakennuksineen, joihin kuuluu muun muassa päärakennus, toinen suuri rakennus jota voisi vuokrata vaikkapa juhlatilana, talli, kivinavetta, aittoja, kolme maakellaria, pihasauna ja paljon muuta... Tilalla on kunnan myöntämä lupa rakentaa 20 uutta, max. 50 m2 kokoista hirsitaloa. Myyntihinnalla ostaja lunastaa käyttöönsä 30 vuoden vuokraoikeuden, johon kuuluu oman pientalon rakennusoikeus, 1000 neliömetrin oma yksityinen alue sekä aari peltomaata. Täydellistä! Omaa rauhaa upean luonnon keskellä, kuitenkin muiden samanhenkisten ihmisten ympäröimänä, monien liiketoimintamahdollisuuksien kera. 

Olin projektin alkutaipaleella suunnitteluprosessissa mukana kartoittamassa mahdollisesti muodostuvan yhteisön yhteistä visiota ja budjettia. Kustavin projekti tarjosi mahdollisuuden tutustua upeisiin ihmisiin sekä oli lisäksi hieno tilaisuus oppia yhteisön starttaamiseen liittyvistä käytännön asioista, kuten erilaisten yhtiömallien ja muiden hallinnollisten seikkojen kiemuroista. Toivotan Kustavin Itätalon projektille kaikkea hyvää, sekä sydämestäni toivon, että noin upeaan miljööseen saadaan pian toimiva yhteisö vireille!

Tilannepäivitystä projektin etenemisestä saa Suomen visionäärisimmältä kiinteistönvälittäjältä Jounilta, yhteystiedot Oikotien ilmoituksessa: https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-tontit/kustavi/16117157 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tutkittua tietoa yhteisöistä ja yhteisöasumisesta

Yhteisön ensiaskelia

Työläs mutta tärkeä rakenne