Lapset yhteisössä
Haluaisimme perustaa pienen yhteisön, jonka toiminnan keskiössä ovat nimenomaan lapset ja lapsiperheet arvoineen, tarpeineen ja rytmeineen. Emme ole vielä toistaiseksi löytäneet paikkaa, joka tuntuisi sopivalta kodilta perheellemme. Vaikka olemassa olevissa yhteisöissä asuu myös paljon lapsia, olen saanut ainakin pintapuolisesti sellaisen vaikutelman, että yhteisöä kannattelevat arvot ja uusia jäseniä houkutteleva toiminta perustuvat muihin asioihin kuin perheemme keskiössä oleviin arvoihin ja tarpeisiin.
Kuvan tekijänoikeudet: Pexels / cottonbro
Osallistuin elokuun lopulla GEN Europen koulutukseen, jossa käsiteltiin myös lasten asemaa yhteisössä. Keskusteluissa oli myös mukana yhteisöissä koko lapsuutensa ja nuoruutensa eläneitä, jotka jakoivat omia kokemuksiaan yhteisössä kasvamisesta. Puhujat mainitsivat yhteisössä varttumisen etuina muun muassa erilaisten päätöksentekotapojen ja kommunikaatiotaitojen tietoisen harjoittelemisen, läheisyyden, luottamuksen, yhteistyön, luonnonläheisyyden, fyysisen työn, uusien taitojen opettelun, useat erilaiset aikuiset ja roolimallit sekä yhteiset harrastukset. Vanhemmat ovat tietysti vastuussa omista lapsistaan, mutta "koko kylä kasvattaa" -mentaliteetti koettiin erittäin positiivisesti. Yhteisöllisyydessä on siis varmasti paljon plussia sekä aikuisille että lapsille!
Koulutuksessa keskusteltiin myös siitä, millaisen kulttuuriympäristön toimiva lapsiperheyhteisö tarvitsee. Keskiössä oli se, että perheiden kasvatusmetodeja on tarkasteltu ja sovittu miten lapsia kasvatetaan yhdessä. Lasten varttuessa teineiksi korostui myös teini-iän kokeilujen ja hapuilujen sietäminen yhteisötasolla ja nuorisosta huolehtiminen yhdessä.
Lasten tarpeet ovat myös aikuisten tarpeita
Lapsen syntymä
Lapsen syntymä on aina uniikki ja elämää mullistava kokemus. Yhteisössä uuden jäsenen syntymä voi olla hyvin henkilökohtaisen asian lisäksi myös yhteinen ilon aihe. Toisen lapsemme on tarkoitus syntyä nyt syksyllä suunnitellusti kotona. Ensimmäinen lapsemme ehti nippa nappa syntyä sairaalassa eikä auton takapenkillä, vaikka asuimme vielä tuolloin vartin päässä sairaalasta. Toiveenamme oli jo ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen, että seuraava saisi syntyä kotona. Haluamme olla oman kodin rauhassa ja tehdä asioita omalla tavallamme ja omaan tahtiin. Nyt asumme jo kauempana kaupungista ja sairaalasta, joten tuntuu myös turvallisemmalta synnyttää suunnitellusti kotona kahden ammattilaisen läsnäollessa kuin taksikuski kätilönä. Synnytykseen valmistautuessa mietin usein, että mikäli asuisimme jo yhteisöllisesti lähellä lapsiperhekavereita ja muuta tukiverkostoa, olisi kotisynnytyksen logistiikka esikoisen osalta voinut olla näppärämpää - ei muuta kuin tuttujen lasten ja aikuisten luokse naapuriin leikkitreffeille tai yökylään ja sieltä sitten takaisin kotiin tapaaman sisarusta 💕
Riippumatta siitä missä lapsi syntyy, lapsia arvostavasta ja lapsiperhearkea ymmärtävästä yhteisöstä olisi uuden tulokkaan kanssa varmasti apua myös ensimmäisinä viikkoina ja kuukausina. Ehkäpä yhteisössä voisi olla matalampi kynnys pyytää kaupassakäynti- tai ruokahuoltoapua, tai hetkeksi hoitajaa esimerkiksi vanhemmille lapsille.
Kuvan tekijänoikeudet: Pexels / Lina KivakaHoitorinki
Unelmayhteisössäni vallitsisi eräänlainen ystävyys- ja avunantosopimus naapureiden kesken. En haluaisi velvoittaa muita vahtimaan omaa jälkikasvuani säännöllisesti esimerkiksi kerran viikossa, enkä toivoisi että itselläni olisi oman arjen pyörittämisen lisäksi velvoitteena hoitaa muiden lapsia. Olisi kuitenkin ihanaa, että tarpeen tullessa voisi pyytää naapureilta rohkeasti jeesiä lastenhoidossa. Nauttisin varmasti itsekin muiden lasten viihdyttämisestä aika ajoin!
Kuvan tekijänoikeudet: Pexels / cottonbroKotikoulu
Lapset osana yhteisöä ja ympäröivää yhteiskuntaa
Unelmayhteisössämme lasten ja lapsiperheiden tarpeet ovat yhteisen toiminnan keskiössä. Kun nämä ovat osana yhteisön kantavia arvoja, uskon että perheemme viettäisi oikein onnellista yhteisöelämää maaseudulla. Toki unelmayhteisöömme vaikuttavat muutkin osa-alueet, mutta lasten asema ja lapsimyönteinen kulttuuri ovat meille erittäin tärkeitä. Haaveilemme myös jokseenkin väljästä yhteisöllisyydestä, jossa yhdistyy yhteinen tekeminen mutta myös oma rauha ja yksityisyys. Uskoisin että väljässä yhteisössä lapsiperheen arjen pyörittämisen yhdistäminen yhteisön tietoiseen rakentamiseen ja kehittämiseen on hieman helpompaa kuin tiiviissä yhteisössä, joka vaatii jäseniltä enemmän aikaa ja energiaa yhteisön toiminnan kehittämiseen.
Onko sinulla kokemusta yhteisössä kasvamisesta tai lasten kasvattamisesta yhteisössä? Olisi todella mielenkiintoista kuulla lisää näkökulmia aiheesta!
Kommentit
Lähetä kommentti