Konsultointia yhteisöille
Kasassa on yhteisöasumisesta kiinnostunut porukka, mutta alkuinnostuksen jälkeen näyttää siltä, että yhteisöprojekti ei oikein ota tuulta alleen. Mikä avuksi? Ulkopuolisen, yhteisöihin ja ihmisryhmien toimintaan perehtyneen apu voisi antaa tarvittavaa puhtia yhteisön alkutaipaleelle, jotta yhteisöhaaveet saadaan konkretisoitua. Toisin sanoen, konsultin tuki voi auttaa avaamaan erilaisia etenemismahdollisuuksia sekä koko ryhmälle että yksittäisille henkilöille. Konsultoinnista voi olla hyötyä niin yhteisötaipaleen alussa kuin jo pidempään toimineessa yhteisössäkin.
Mikä konsultti sitten oikein on ja mihin konsultteja tarvitaan? Konsultin työtä voidaan kuvailla esimerkiksi näin: "Konsultti on yrityksen tai yhteisön ulkopuolella toimiva asiantuntija, jonka tavoitteena on ohjeistaa kulloistankin yhteisöä tekemään oikeita ratkaisuja erilaisissa haastavissa tilanteissa. Konsultteja on monenlaisia ja monille eri aloille, eikä ole yksittäistä konsulttikoulua, josta konsultteja valmistuisi." Lähde: CrediNord
Voisiko joku toimia siis esimerkiksi yhteisökonsulttina? Miksipä ei. Konsultin työssä korostuu asioiden monialainen hahmottaminen, kysymysten esittäminen, monipuolinen ongelmanratkaisukyky, useiden kokonaisuuksien yhtäaikainen hallinta sekä toiminnan fasilitointi. Näistä taidoista on hyötyä myös yhteisöprojekteissa, etenkin alkuvaiheessa ennen kun toiminta on lähtenyt kunnolla rullaamaan, toki myös myöhemmin.
Miten yhteisökonsultti voi sitten auttaa yhteisöllisyydestä kiinnostunutta ryhmää? Konsultin roolin hyvä puoli on se, että konsultti on yhteisön ulkopuolinen toimija. Tällöin konsultin omat arvot tai visiot eivät jätä yhteisön jäsenten toiveita alleen. Konsultilla voi myös olla kokemusta muista yhteisöistä vahvuuksineen ja kompastuskivineen. Konsultti voi yhteisön alkutaipaleella auttaa kartoittamaan esimerkiksi yhteisöstä kiinnostuneiden ajatuksia, toiveita, arvoja, budjettia ja tavoiteaikataulua ja koostaa näistä toimivia ja realistisia tulevaisuuden skenaarioita. Tässä apuna voi olla esimerkiksi erilaiset kysymyspatterit tai tarkentavien kysymysten esittäminen vaikkapa yhteisön tapaamisissa.
Tällä hetkellä yhteisöelämään liittyvää konsultointipalvelua tarjoaa esimerkiksi SKEY, GEN Europen ja sitä kautta myös SKEY:n alla toimiva CLIPS sekä esimerkiksi yhteisövalmentaja Johanna Kerovuori, kaikki omalla tavallaan ja omilla resursseillaan. Koska yhteisökenttä on laaja, kiinnostusta erilaisiin yhteisöihin on entistä enemmän ja koska yhteisöllisyys näyttäytyy monissa muodoissa, Suomen yhteisökentällä on varmasti tilaa uusillekin toimijoille.
Haluan jakaa yhteisöllisyydestä ja yhteisöjen perustamisesta kokemuksen kautta kerryttämääni tietoa myös muille aiheesta kiinnostuneille. Oispa Maalla -yhteisöalustalla (Blogspot, Instagram, Facebook) jaetaan ajatuksia ja käytännön vinkkejä yhteisöistä kiinnostuneille. Verkostoitumismahdollisuuksia ja vertaisoppimista tukevat myös vuorovaikutteiset webinaarisarjat, jotka järjestetään neljä kertaa vuodessa hieman eri teemoihin keskittyen. Lisäksi Oispa Maalla -verkostossa yhdistetään jo olemassa olevia yhteisöjä ja yhteisöelämästä kiinnostuneita henkilöitä, sekä ihmisiä, joilla on samansuuntaiset visiot aivan uudesta yhteisöstä. Oispa Maalla haluaa kantaa kortensa kekoon, jotta yhä useampia upeita yhteisöjä saadaan keskusteluryhmistä käytäntöön! Kannattaa pysyä kuulolla webinaarisarjoista ja muista Oispa Maalla -palveluista!
Kommentit
Lähetä kommentti