Liikennevalot

Edellisessä kirjoituksessa paneuduttiin erilaisiin yhteisön rakenteeseen liittyviin osa-alueisiin. Tämäkin kirjoitus liittyy yhteisön rakenteisiin sekä konfliktien ennaltaehkäisyyn - esittelen lyhyesti ja ytimekkäästi liikennevalomallin, jota voidaan käyttää yhteisön sisäisten odotusten selkeyttämiseksi.

Kuvan tekijänoikeudet: Pexels / Rahul Pandit

Malli tuli itselleni ensimmäisen kerran vastaan GEN Europen koulutuksessa. Se vaikutti niin näppärältä, että halusin jakaa sen muillekin! Joskus oletamme, että toiset ihmiset kokevat asiat yhtä tärkeinä kuin itse ne koemme. Omassa perusarjessakin on kuitenkin tullut huomattua, että kaikki eivät koe asioita samalla tavalla. Jollekin äärimmäisen tärkeä asia voi olla toiselle lopulta melko vähäpätöinen. Tiedät varmaan tunteen? 

Tämän vuoksi on tärkeää keskustella yhdessä erilaisista julkilausumattomista odotuksista ja siitä, kuinka eri asioita arvotetaan yhteisötasolla. Yhteisön jäseniin kohdistuvista odotuksista kannattaa puhua rehellisesti ja avoimesti yhdessä, sen jälkeen sopia tietty prioriteettijärjestys ja lopuksi kirjata tämä kaikkien yhteisön jäsenten nähtäville. Liikennevalomallilla voidaan kuvata sitä, mitä yhteisön jäseniltä odotetaan ja kuinka suuri painoarvo erilaisilla asioilla on yhteisön sisällä.

Kuvan tekijänoikeudet: Pexels / Darius Krause

Punainen

Punaiselle sektorille kuuluvat asiat ovat sellaisia, joita vaaditaan kaikilta yhteisön jäseniltä. Nämä ovat keskiössä yhteisön toiminnan kannalta. Mikäli jäsenet eivät täytä näitä odotuksia, heitä voi yhteisön toimintatavoista riippuen seurata rangaistus tai sanktio. Kuulostaa ehkä rajulta ja ikävältä, mutta säännöt toimivat, jos niiden rikkomisella on jotain seurauksia. Seurausten tulisi kuitenkin olla yksilön ja yhteisön kasvua tukevia. Sanktio voi esimerkiksi saada yksilön pohdiskelemaan, miksi rikkoi yhdessä sovittuja sääntöjä. Sanktiot voivat myös lievittää syyllisyyden tunnetta, kun "ansaitsemansa rangaistuksen" jälkeen voi aloittaa taas puhtaalta pöydältä.

Esimerkkejä "punaisista odotuksista" ovat vuokranmaksu, palautteenanto, tai vaikkapa yhteinen ruokailu tai saunailta, mikäli ne ovat yhteisön vision toteuttamisen ja sujuvan yhteiselon kannalta yhteisön jäsenille tärkeitä.

Kuvan tekijänoikeudet: Pexels / Popular Mechanics

Keltainen

Näitä asioita odotetaan yhteisön jäseniltä, mutta mikäli nämä odotukset eivät toteudu, siitä ei seuraa sanktioita. Näiden asioiden delegoiminen esimerkiksi nimettyyn to do -listaan tai ilmoitustaululle voi olla hyvä idea. Mikäli jokin tehtävä on jäänyt tekemättä, esimerkiksi keittiö on siivoamatta, tästä voidaan antaa nimetöntä palautetta esimerkiksi laittamalla kuva likaisesta keittiöstä yhteisön keskusteluryhmään. Se kenen vastuulla siivous on ollut, tietää kyllä, että palaute on osoitettu hänelle. Lisäksi, kun keltaisella alueella olevat odotukset tuodaan julki, joku yhteisön jäsenistä voi oppia kuinka auttaa yhteisöä, jos hän ei muuten oikein tiedä mistä aloittaa. Yhteisön toimintatavat saadaan myös uusien jäsenten tietoon helposti esimerkiksi yhteisissä tiloissa sijaitsevan ilmoitustaulun tai listan kautta.

Tähän kategoriaan voisi sopia esimerkiksi polttopuiden hakkaaminen ja saunan lämmitys, jotka mahdollistavat yhteisen saunavuoron (joka saattaa olla punaisella alueella). Tai esimerkiksi yhteisen aterian valmistaminen voisi olla yksi keltaisen alueen odotuksista.

Kuvan tekijänoikeudet: Pexels / Davis Sanchez

Vihreä

Vihreällä alueella olevat asiat ovat tervetulleita yhteisöön, mutta niitä ei varsinaisesti edellytetä jäseniltä. Tällaisia asioita voivat olla yhteisöstä riippuen esimerkiksi erilaisten juhlien tai työpajojen järjestäminen. Vihreä alue on innovaation ja uuden luomisen paikka, joka on avoinna uudelle, vision mukaiselle ja yhteisöä kehittävälle toiminnalle.

Jos jokin ehdotettu toiminta ei tunnu löytävän paikkaansa liikennevalomallista, se ei todennäköisesti sovi yhteisön määrittelemään visioon. Kuten aiemmissa kirjoituksissakin on mainittu, visio ohjaa yhteisön toimintaa. Visioon kannattaa aika ajoin palata, jotta voidaan tarkistaa seuraako yhteisön toiminta sille asetettuja tavoitteita ja tulevaisuudennäkymiä.

Toivottavasti liikennevalomallista on sinulle hyötyä yhteisötaipaleellasi! Olisi kiva kuulla kommentteja myös muista tavoista tuoda yhteisön odotuksia julki kaikille.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tutkittua tietoa yhteisöistä ja yhteisöasumisesta

Yhteisön ensiaskelia

Työläs mutta tärkeä rakenne