Reunaehtoja asuntotarjonnan haarukointiin

Kaikilla on varmaankin omanlaisensa visio siitä, millainen heidän unelmakämppänsä olisi. Tai ehkä useampia "prototyyppejä" mielessä. Joillekin unelmien täyttymys voi olla suuri maalaistalo peltomaisemalla, toisille riittää pikku pirtti metsän reunassa. Tässä postauksessa ei ole tarkoituksena kallistaa toisten haaveita ja suunnitelmia suuntaan tai toiseen, vaan esitellä muutamia seikkoja, joihin itse olemme kiinnittäneet huomiota asuntomarkkinoita selatessa.

Kuvan tekijänoikeudet: Pexels / Jonathan Petersson

Sijainti

Yksi kriteeri sijainnin valinnalle on, että vaikka asunto olisikin maalla, sieltä pääsisi myös melko kivuttomasti suurempaan kaupunkiin tarpeen vaatiessa. Etätyömahdollisuudet ovat viime vuosina lisääntyneet huomattavasti ja etätyötrendi todennäköisesti jatkuu vahvana, mutta jotkut työt ovat sellaisia, että ne vaativat läsnäoloa työpaikalla. Ja hyvin usein, ei toki aina, työpaikkoja löytyy enemmän suurista asutuskeskuksista kuin pienistä. Muita syitä suuren kaupungin läheisyydelle voi olla esimerkiksi keskitetyt kaupassakäynnit suurempaan kauppaan, harrastusmahdollisuudet tai ystävien ja sukulaisten tapaaminen. Toivomme, että tuleva kotimme olisi enintään tunnin ajomatkan päässä suuremmasta kaupungista, kuten pääkaupunkiseudulta, Turusta, Tampereelta, Jyväskylästä, Seinäjoelta, Vaasasta, Oulusta tai esimerkiksi Joensuusta tai Savonlinnasta. Perheemme juuret ovat melko vahvasti Pirkanmaalla, joten meidän kohdalla lokaatio on todennäköisesti etelä-pohjoissuunnassa jossain Helsinki-Jyväskylä -akselin sisäpuolella. Tällainen kotipaikkainnostus on tavallaan hassua ottaen huomioon sen, että jutun kirjoittaja on matkustellut paljon ja asunut toisella puolella maailmaa maaseudulla aikalailla keskellä ei mitään täysin ongelmitta. Jos asuminen täysin vieraassa paikassa on jo tuttua, miksi muutto toiseen maakuntaan oman maan sisällä tuntuu toisinaan niin vieraalta? Suomen sisäiset etäisyydet kun eivät mahdottoman pitkiä kuitenkaan ole, eikä se henkinen välimatkakaan toisiin murrealueisiin ole välttämättä kovin merkittävä.

Mikäli monia yhtä lupaavia kuntia löytyy paljon, kiinnittäisin huomiota kunnan tarjoamiin palveluihin. Itselleni olisi tärkeää, että kohtuullisen matkan päässä olisi terveyskeskus, päiväkoti ja koulu. Myös kuntavero vaikuttaa kunnan valintaan, mikäli useampi paikka on muuten sijaintinsa ja tarjoamiensa palveluiden suhteen tasoissa. Olisi hieno bonus mikäli lähettyvillä olisi julkista liikennettä, kuten kaukoliikenteen bussipysäkki tai juna-asema, mutta meidän tilanteessa julkisella liikenteellä ei ole yhtä merkittävää roolia kuin jos meillä ei olisi autoa käytössä.

Nautin itse paljon ulkona liikkumisesta, kuten patikoinnista ja talvisin hiihdosta ja laskettelusta. Tämä seuraava kriteeri ei todellakaan ole monille, eikä ehkä meillekään, yhtä merkittävä kuin esimerkiksi suuren kaupungin läheisyys. Mutta oman viihtyvyyden kannalta toivoisin, että kotipaikkamme lähistöllä olisi hyvät ulkoilureitit, mahdollisesti luonnonpuisto tai kansallispuisto, jossa voisi vaeltaa kesäisin ja talvisinkin. Toki olen aiemminkin tehnyt reissuja kauempana sijaitseviin vaelluspaikkoihin autolla, ja sama auto kuljettaisi jatkossakin myös kauemmas patikoimaan. Mutta olisihan se ihanaa jos lähistöllä pääsisi nauttimaan esimerkiksi kansallispuiston maisemista. Tämä voisi myös olla motivoiva tekijä kaupungissa asuville ystäville tulla piipahtamaan myös maaseudulla esimerkiksi patikointireissun merkeissä.

Asunto

Sitten itse talon ominaisuuksiin. Olemme nelihenkinen perhe, joten unelmatalomme olisi pienehkö omakotitalo, jossa olisi ainakin keittiö, olohuone, kaksi makuuhuonetta, kylpyhuone ja puulämmitteinen sauna. Emme kaipaa tuhottoman paljon lääniä seinien sisälle, kunhan kaikilla on oma paikkansa jonne vetäytyä tarvittaessa. Maakellari ja varastorakennukset ovat jälleen plussaa, mutta eivät ratkaisevia tekijöitä.

Kuten Omavaraisuus-kirjoituksessa mainitsin, lämmityskustannusten hillitsemiseksi, ja osittain myös tunnelman luomiseksi, toivoisin että talossa olisi puusaunan lisäksi ainakin yksi tulisija. Tämä voisi olla esimerkiksi puuhella tai varaava takka. Jos hintahaarukassamme löytyy maalämmöllä lämpiävä talo, se olisi pienoinen lottovoitto, mutta esimerkiksi sähkö/puu -yhdistelmä toimii myös hyvin. Myös oma vesijärjestelmä, se olisi plussaa, vaikka oman systeemin huolto- ja ylläpitokustannuksista tuleekin vastata itse. Porakaivo olisi myös hieno bonus esimerkiksi oman kasvimaan kastelemiseksi.

Suomi on pullollaan hienoja maaseutuasuntoja. Kunnista, jotka eivät ole ainakaan suuren joukon silmissä kovin vetovoimaisia, voi löytyä upeita helmiä yllättävänkin edullisesti. Meillä ei ole tavoitteena rakentaa omaa taloa monista eri syistä, joten etsimme asumiskuntoista asuntoa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kuntotarkastuksen arvosana on hyvä tai vähintään tyydyttävä. Pintaremonttia tehdään melkein aina asunnon oston jälkeen, joten se ei haittaa. Mutta perusteellisiin rakenteellisiin remppoihin saa uppoamaan helposti tuhansia euroja, joten talon rakenteellisten seikkojen pitää olla kunnossa.

Tontti

Etsimme kotia, jossa tontin omistus on oma. Näin tontin vuokra ei nouse tulevaisuudessa ja kuluja on helpompi ennakoida. Maaseudun kuntien tontit ovat yleensä melko anteliaan kokoisia. Toivelistalla on vähintään tuhannen neliön tontti, joka ei ole suurten kaupunkien ulkopuolella kovin vaikea kriteeri saavuttaa. Olisi mahtava homma jos tontti olisi monipuolinen (osittain nurmipihaa/metsää/peltoa/vesialue) mutta ihan perus pihallakin pärjää varsin hyvin. Kasvimaan ja kasvihuoneen saa muokattua nurmikentällekin. Mikäli päädymme joskus hankkimaan esimerkiksi kesäkanoja, suojaisa tontti ja pieni etäisyys naapureihin ei olisi pahitteeksi. Toki jos kanat hankkii ilman kukkoa, eivät ne herätä naapuriakaan sunnuntaiaamuna turhan aikaisin.

Asuntomarkkinat

Budjettimme uuden kodin etsintään on enintään 100 000 euroa. Vertailun vuoksi alkuun vielä Etuovi.com tilastoja omakotitalojen hinnoista: Helsingissä omakotitalo maksaa keskimäärin 532 500, Tampereella 300 000, Turussa 279 500 ja Jyväskylässä 237 000 euroa. Satatuhatta euroa on siis suurissa kaupungeissa käytännössä riittämätön summa omakotitalon hankintaan, mutta maaseudulta sillä rahalla löytyy valtava valikoima asuntoja. Taloon saisi varmasti uppoamaan enemmänkin rahaa, mutta haluamme minimoida tarvitsemamme lainan määrän. Mitä sadan tuhannen euron budjetilla ja yllämainituilla kriteereillä sitten löytyy?

Etuovi.com haku huhtikuussa 2021 löysi yhteensä 784 asuntoa ympäri Suomea kriteereillä omakotitalo, max. 100 000 e, omistusasunto, kunto hyvä ja tyydyttävä, asunnossa on sauna, lämmitys sähkö/puu/maalämpö ja tontin omistus oma. Tarjouskauppakohteet on jätetty hausta ulos. Jotkin rajaukset, esimerkiksi lämmitysjärjestelmän rajaukset voivat jättää pois asuntoja, joissa on esimerkiksi sähkölämmitys ja tulisijoja, koska kaikissa ilmoituksissa kyseisiä suodattimia ei ole käytetty. Tämä siis pienentää valikoimaa jonkin verran todellisuudessa kriteerit täyttävistä asunnoista, mutta joka tapauksessa myytäviä asuntoja näillä kriteereillä löytyi lähes 800. Kun haun rajaa pelkästään hyväkuntoisiin taloihin, osumia löytyi 290. Kun esimerkiksi tuleva maakunta rajataan omien tarpeiden mukaan, listasta tulee vielä helpommin käsiteltävä.

Alla on muutama poiminta haun tuloksista. Hienoja kohteita oli niin paljon, että suosikkien nostaminen oli vaikeaa!

Etelä-Suomi


Virolahti 49 000 e. Simppeli omakotitalo maaseutumaisemissa. Takka, puuhella ja saunassa puukiuas, sympaattinen talousrakennus.


Kouvola 74 000 e. Vuohijärven taajaman rauhallinen sijainti, kauniit ulkoilumaisemat ja monipuoliset metsänantimet sekä Vuohijärven tarjoamat mahdollisuudet veneilyyn ja kalastukseen.


Karkkila, 89 00 e. Tontin pinta-ala 1 169 m², vanhoja omenapuita ja tilaa perunamaalle. Hyvät kulkuyhteydet ja lähellä palveluja.

Länsi-Suomi


Vöyri, 49 000 e. Hirsipintoja, puuhella, puusauna ja kaunis pihapiihi.


Pori, 65 000 e. Vihreä tupa ja perunamaa. Kohde on aiemmin toiminut maatilan talouskeskuksena. Suojaisassa pihapiirissä n. 190 neliön talousrakennus, puuliiteri ja vanha saunarakennus.

Itä-Suomi


Joroinen, 75 000 e. Maaseudun rauhassa kodikas omakotitalo varaavilla tulisijoilla, pihassa saunarakennus takkahuoneineen sekä grillikota.


Lieksa, 75 000 e. Lintukoto luonto- ja eräihmiselle. Tontti 2350 m2, piharakennuksina autotalli, kaksi puuliiteriä, lasten leikkimökki, hyvänkokoinen maakellari ja remontoitava rantasauna. Rannassa nuotiopaikka ja laituri.

Keski-Suomi


Karstula, 78 000 e. A
suinrakennus, suuri ulkorakennus jossa pihasauna, puuliiteri, verstashuone ja varastotilaa, lisäksi pieni aittarakennus joka soveltuu nukkumatilaksi kesäaikaan. Tontin pinta-ala 5600 m2, rajoittuu suurimmaksi osaksi metsään, pihassa iso nurmikenttä, puita ja paljon marjapensaita. Rantaan 150 metriä ja useampi järvi muutaman kilometrin säteellä: hyvät kalastusmahdollisuudet sekä sieni- ja marjamaastot aivan vieressä.

Pohjois-Suomi


Nurmes, 43 500 euron remonttikohde. 1,4653 ha:n rantaan rajoittuva tila grillikodalla ja remontoitavalla rantasaunalla.


Ylitornio, 45 000 euron hirsitalo. Tilan pinta-ala 4,6 ha. Kellari, marjapensaita, oma puusauna pihalla. Pihan ympärillä metsää, suota ja lähellä erämainen Miekojärvi.


Kärsämäki, 48 500 e. Pihapiirissä lämpöeristetty autotalli-/varastohallirakennus, grillikota, savusauna ja hirsinen luhtiaitta.

Toivottavasti näistä muutamista reunaehdoista oli apua omien kriteerien pohdiskelussa. Kannattaa tarkkailla maaseudun asuntotarjontaa, se on nimittäin valtava ja täynnä upeita kohteita. Joskus edullisessa, reilusti alle budjetin olevassa remonttikohteessa näkee paljon potentiaalia ja esimerkiksi uniikki ympäristö voi olla talon huonokuntoisten pintojen tai muiden seikkojen korjaamisen arvoinen. Toisaalta, alle sadalla tuhannella eurolla löytyy myös paljon priimakunnossa olevia asuntoja, joskus yllättävänkin läheltä. Kun omat hakukriteerit saa selkeästi rajattua, uuden kodin metsästäminen voi alkaa!

Tämän kirjoituksen kuvien tekijänoikeudet: Etuovi.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Webinaareja yhteisöistä kiinnostuneille

Liikennevalot

Yhteisön ensiaskelia