Mahdollisia keskittymiä uusille 'citymaalaisille'?

Kuten tämän blogin ensimmäisessä kirjoituksessa mainitsin, yhtenä blogin perustamisen taustalla olevista syistä on osaltaan edistää pienempien tai suurempien yhteisöjen ja maaseutukeskittymien muodostumista Suomessa.

Kaikki tietysti harkitsevat asioita omalta kantiltaan ja tekevät heille sopivat päätökset omista lähtökohdistaan, joten kirjoittajan pohdintojen kanssa saa olla eri mieltä ja kaikki saavat muuttaa vapaasti sinne, minne tuntevat eniten vetoa. Mutta, omassa lähipiirissänikin on kasvava joukko ihmisiä, jotka haaveilevat maalle muutosta - joko lähelle nykyistä asuinkaupunkia tai aina Lapin luontoon saakka. He eivät vain oikein tiedä mistä aloittaa. Lisäksi kynnyskysymyksenä monille on se, että ei haluaisi irtiottoa "vain jonnekin" aivan yksin vailla tukiverkkoa. Monet kaipaavat ympärilleen jo ennestään tuttuja ystäviä tai edes jonkinlaista samoista asioista kiinnostuneiden, uusien tuttavuuksien yhteisöä. 

Toivon että nämä kirjoitukset ja Oispa Maalla -yhteisöalusta voivat tuoda tällaisia ihmisiä yhteen ja esitellä erilaisia mahdollisuuksia maalla asumiseen sekä pienten yhteisöjen, naapurustojen tai jopa uusien ystäväporukoiden muodostamiseen. Kuulostaa toisaalta omaankin korvaan liian hyvältä ollakseen totta, mutta aihe nostaa suosiotaan entisestään ja konkreettisia hankkeitakin on vireillä, kuten Sipoon Talman Kylä 2020 ja Juvan Onnellisten Kylä, jo olemassa olevien kestävän elämäntavan yhteisöjen ja muiden yhteisöprojektien lisäksi. Tämän bloginkin kirjoitukset toivottavasti innostavat sinua siirtymään konkreettisiin tekoihin lähitulevaisuudessa!

Kuvan tekijänoikeudet: Pexels / Aaron Burden

Edellisessä kirjoituksessa esittelin muutamia reunaehtoja, jotka vaikuttavat meidän perheen tulevan kodin valintaan. Näillä kriteereillä löytyy runsaasti asuntoja ympäri Suomen. Kuitenkin meille realistisin siirto lähivuosina on sukulaissuhteiden ja ystävien vuoksi muuttaa jonnekin lähelle Pirkanmaata. Eli käytännössä jonnekin enintään 2 tunnin ajomatkan päähän Tampereelta. Tämä postaus keskittyy konkreettisiin ehdotuksiin siitä, minne voisimme muuttaa. Toiveena on, että muut kyseisistä alueesta kiinnostuneet voisivat saada kirjoituksesta lisää tuulta purjeisiin omien maallemuuttosuunnitelmien osalta ja ehkä jopa ottaa yhteyttä! Kirjoitusta saa myös jakaa maaseutuelämän ja kaupungin sykkeen yhdistämisestä kiinnostuneille. Ehkäpä Citymaalaiset saavat tästä ideoita uusien yhteistyökuntien metsästykseen? Lisäksi kannustan samanlaisten pohdintojen jatkamiseen muilla alueilla, kuten Itä- ja Pohjois-Suomessa, jotka ovat pullollaan mahdollisuuksia uuden elämänvaiheen aloittamiseen maaseudulla.

Tampere-Helsinki välillä lupaavin alue tällä hetkellä näyttäisi olevan Karkkila tai sen naapurikunnat Lohja, Loppi, Tammela ja Vihti. Karkkilassa on tasaiseen tahtiin myynnissä alle 100 00 euron omakotitaloja, jotka tarjoavat mahdollisuuksia omavaraisuuteen. Karkkila on myös lähellä Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistoja, mikä on meidän perheelle iloinen uutinen. Helsingistä ajaa Karkkilaan vajaan tunnin, Turusta noin 1 h 40 min ja Tampereelta kaksi tuntia.

Tampereelta länteen päin lupaavia paikkakuntia ovat asuntotarjonnan suhteen esimerkiksi Sastamala, Eura, Laitila ja Pori. Näiltä alueilta on löytynyt todella hienoja ja hyväkuntoisia kohteita suurilla tonteilla, joissa on myös metsää, peltopalstaa tai molempia. Useimpien kohteiden hinnat vaihtelevat noin 60 000 ja 85 000 euron välillä, joten sadan tuhannen euron budjetilla valinnanvaraa riittää. Lisäksi Sastamalan lähettyvillä Kokemäellä on Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto ja Porissa Selkämeren kansallispuisto.

Tampereelta pohjoiseen suunnattaessa, lähellä Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistoja olisi esimerksi Hämeenkyrö sekä Ylöjärven ja Parkanon väliset alueet. Tältä alueelta ei ole kuitenkaan tullut vastaan kovin monia budjettiin sopivia tai muuten kriteereitämme vastaavia asuntoja, mutta niitäkin julkaistaan silloin tällöin. Meitä vetää vahvasti puoleensa myös Etelä-Pohjanmaa, sillä siellä asuu jo valmiiksi tuttuja lapsiperheitä. Seinäjoen lähikunnissa, kuten Alavudella, Kurikassa, Kauhavalla ja Alajärvellä on paljon edullisia omavaraisteluun soveltuvia kohteita myynnissä. Asuntojen hinnat ovat myös keskimäärin edullisempia kuin Etelä-Suomessa ja Tampereen länsipuolella. Myös Jyväskylän lähettyvillä, kuten Jämsässä ja Keuruulla olisi kiinnostavia kohteita tarjolla ja Pyhä-Häkin sekä Etelä-Konneveden kansallispuistot olisivat lähistöllä.

Kuvan tekijänoikeudet: Pexels / Irina Iriser

Vaikka unelmatilanteessa vanhat ystävät tai uudet mukavat tuttavuudet muuttaisivat aivan naapuritaloon, sekin riittäisi, että kavereita voisi tavata vaivattomasti vaikka muutaman kymmenen minuutin ajomatkan päässä. Sitähän teen nytkin kun matkustan tapaamaan ystäviä, vaikka asummekin samassa kaupungissa. Olisi todella hauskaa, jos tutuille voisi vilkutella suoraan omasta pihasta, mutta myös suurinpiirtein samalla alueella asuminen riittäisi. Tämä on monessa tilanteessa myös realistisempi skenaario, ellei sitten joku ihana budjettiin sopiva kyläkoulu osu kohdalle! Jos jokin kirjoituksessa mainittu alue puhuttelee tai sinulla on samanlaisia ajatuksia ja toiveita maalle muutosta, olisi mukavaa kuulla niistä! Tai, jos jokin maaseudun ykköskylä on jäänyt huomaamatta, vinkkaa ihmeessä!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tutkittua tietoa yhteisöistä ja yhteisöasumisesta

Yhteisön ensiaskelia

Työläs mutta tärkeä rakenne